Orange
honey cookies
Składniki.
340g
maki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody oczyszczonej
280
ml oliwy z oliwek
6
dag cukru
140
ml brandy
4
łyżki soku z pomarańczy
1
łyżka skórki otartej z pomarańczy
3
łyżki orzechów laskowych posiekanych
1
łyżeczka cynamonu
Syrop.
4
łyżki miodu
2
łyżki cukru
4
łyżki wody
Wykonanie.
Wymieszać
oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z
proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko
miksując, tyle, żeby tylko je połączyć. Jeżeli będziemy wyrabiać zbyt długo, to
ciasto zrobi się zbyt lejące i wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnika
Z
ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej
,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.
Przygotowujemy
syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop
zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.
Upieczone,
przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.
W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A
kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji
też.
Chyba trafiłam do smakowego raju! :) Co za harmonia! Chętnie bym się rozsmakowała w tej pyszności.
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie jadłam, ale z chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń