Chicken
in tomato sauce with capers
Składniki.
1
łyżka mąki
1
łyżka oliwy
1
cebula
1
puszka pomidorów krojonych
3
łyżki wina białego
150ml
bulionu
3
plasterki szynki gotowanej
1
jajko
2
łyżki kaparów
1
łyżka natki pietruszki
Wykonanie.
Piersi
pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć
z patelni.
Na
tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino,
bulion i zagotowujemy.
Dodajemy
mięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h.
Ugotować
jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski. Szynkę również
pokroić w paski i to wszystko dodać na 5 minut przed końcem duszenia do mięsa.
Wsypać kapary i pietruszkę.
Mięso
ułożyć na oddzielnych talerzach lub na półmisku i polać sosem pomidorowym. Posypać
żółtkiem.
Rada. To hiszpańskie danie jest podawane często w
małych ilościach jako przystawka. Zamiast kaparów mogą być czarne oliwki.
Mogę wpaść dzisiaj do Ciebie? Danie wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!!! Musi być bardzo aromatyczne.
OdpowiedzUsuń