Eat kale - or trendy.
Jarmuż to warzywo o dużej wartości odżywczej,
niedoceniane i mało u nas popularne.
Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym
przez wegetarian i wegan na całym świecie. Jarmuż jest seniorem rodziny
kapustnych, do której należy nasza poczciwa kapusta,
Pak-choi, tasoi, brokuł czy mizuna. Ta piękna karbowana
roślina zielona, ale i kolorowa jest ozdobą ogrodów i talerza.
Entuzjaści jarmużu jednym tchem wyliczają zalety tego warzywa: taka sama zawartość
wapnia co w mleku , mnóstwo witaminy K, witaminy A, witaminy C, beta-karotenu,
luteiny, bogate źródło żelaza ,ma właściwości przeciwnowotworowe i
przeciwzapalne ,a wysoka zawartość silnych
przeciwutleniaczy działa odmładzająco na nasz organizm. Trzeba przyznać, że to
robi wrażenie. Jarmuż powinien pojawiać się w naszej diecie nie dlatego ,że staje się modnym warzywem ,ale
ze względu na wartości zdrowotne.
Sezon na jarmuż przypada jesienią ,ale zaczyna się już w
sierpniu i trwa dopóty jest w ogrodzie. Zima mu nie straszna.
U mnie na targowisku już się pojawił i skorzystałem z
tego .Poniżej kilka pomysłów na smażony
jarmuż, który robi się błyskawicznie. Olej sprawia, że witaminy na pewno dotrą
do naszego organizmu i nie potrzebny już żaden sos.
Bardzo lubię chipsy. Robi się je błyskawicznie i zjada
równie szybko.
Chipsy z jarmużu.
Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć
kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą.
Chrupiemy solo.
Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście
spryskane oliwką.
Kanapka z jarmużem.
Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem,
smażonym chrupiącym jarmużem i
parmezanem.
Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki.
Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i
wędzonym mięsem.
Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo
posypana pistacjami.
Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami
lekko przesmażonego winnego jabłka
posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno
posiekanymi pistacjami. Do tego
chrupiąca grzanka też się przyda.
Smacznego, na zdrowie.
Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3
sekundy z każdej strony, albo nawet bez przewracania. Zachowają zielony kolor i
będą chrupiące .Uważać podczas smażenia, bo olej pryska, przysłonić patelnię
lub rondel.
u nas jeszcze nie ma, ale jak będzie to chętnie skorzystam z przepisów :) miłej niedzieli, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
super! kiedyś kupiłam i zrobiłam z nigo chipsy :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, bo wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam..:)
OdpowiedzUsuńJesteś skarbnicą wiedzy :) Chętnie czytam informacje o różnych produktach i ich pochodzeniu i zastosowaniu. Że o walorach nie wspomnę :)
OdpowiedzUsuń