Składniki.
Ciasto.
400 g mąki
50 g drożdży
200 ml mleka
30 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
Masa orzechowo-brzoskwiniowa.
300 g mielonych orzechów mieszanych
100 g cukru pudru
2 białka
1 słoik konfitury brzoskwiniowej
tłuszcz do formy
Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy
zacznie "pracować" dodać resztę składników ciasta i wyrobić. Odstawić
do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce.
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie
wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 50 X 40 cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i
pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych
odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem
lub konfiturą.
Piec w temp.180 stop.przez 40 min.
właśnie zaparzyłam kawę i kawałek tej rolady pasowałby mi w sam raz:)) musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńbrzoskwinie i orzechy to bardzo smakowite połączenie i na pewno rozetka jest pyszna!!
OdpowiedzUsuńwoow
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda :) już wyobrażam sobie ten smak...
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńidealna na święta
OdpowiedzUsuńPomysłowe ułożenie ciasta. Ta rozeta po przekrojeniu wyszła fantastycznie. Bardzo udany przepis :)
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto dla mnie: drożdżowe, chyba niezbyt słodkie i orzeszkami!
OdpowiedzUsuńPiękna rozeta:) Przydałby się teraz kawałek do herbaty:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi sie taki układ ciasta, wygląda wtedy tak inaczej :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglada ;) rewelacja
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto idealny, połączenie orzeszków i brzoskwiń super. Nic tylko piec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ładnie urosła, wygląda pzepysznie!:)
OdpowiedzUsuńDzieło mistrza, tyle pysznych orzechów dałeś, efekt pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuń