.

niedziela, 8 grudnia 2013

Rozeta orzechowo-brzoskwiniowa.


Składniki.

Ciasto.

400 g mąki
50 g drożdży 
200 ml mleka
30 g cukru
szczypta soli
2 żółtka

Masa orzechowo-brzoskwiniowa.

300 g mielonych orzechów mieszanych
100 g cukru pudru
2 białka
1 słoik konfitury brzoskwiniowej
tłuszcz do formy
Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy zacznie "pracować" dodać resztę składników ciasta i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. w ciepłe miejsce.
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i konfiturę brzoskwiniową ,dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 50 X 40 cm,posmarować masą, zwinąć w rulon i pokroić na 10 części. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem lub konfiturą.

Piec w temp.180 stop.przez 40 min.

15 komentarzy:

  1. właśnie zaparzyłam kawę i kawałek tej rolady pasowałby mi w sam raz:)) musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. brzoskwinie i orzechy to bardzo smakowite połączenie i na pewno rozetka jest pyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wygląda :) już wyobrażam sobie ten smak...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe ułożenie ciasta. Ta rozeta po przekrojeniu wyszła fantastycznie. Bardzo udany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest ciasto dla mnie: drożdżowe, chyba niezbyt słodkie i orzeszkami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna rozeta:) Przydałby się teraz kawałek do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi sie taki układ ciasta, wygląda wtedy tak inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie wyglada ;) rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis na ciasto idealny, połączenie orzeszków i brzoskwiń super. Nic tylko piec.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. ładnie urosła, wygląda pzepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzieło mistrza, tyle pysznych orzechów dałeś, efekt pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń