Farsz rybny.
1 jajko
1 cebula
imbir
tymianek
chilli
1 łyżeczka natki pietruszki
sól, pieprz
Ciasto drożdżowe.
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 jajko
150- 200 ml wody
50 ml oleju
0,5 łyżeczki soli
Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą
składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło.
Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i
usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną
cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek
farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę
(lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min.
Piec w temp.190 stop.35 min-40 min.
Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w
trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min.
Smacznego.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńprawdziwa ozdoba stołu! a rybę bardzo lubię, chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kulebiaki, ale z rybą jeszcze nie jadłam- jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńwooowww:) jaka cudna rybka:) prezentuje się nieziemsko!
OdpowiedzUsuńDorsz należy do moich ulubionych ryb i bardzo bym chciała mieć na święta takiego pięknego kulebiaka. Ale znając Hurmę i Czeredę, to nie pozwolą mi nic zmienić na świątecznym stole. Ja byłam taka sama i nie wyobrażałam sobie, że może być inaczej niż u Babci Broni :-)
OdpowiedzUsuńfajna ta rybka, a wiesz że rybka lubi pływać :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. Nie jadłam jeszcze takich pyszności. Podziwiam talent :-)
OdpowiedzUsuń