Składniki:
1 kg młodej kapusty
150 g oscypka
1 pęczek koperku
50 g orzeszków ziemnych uprażonych
1 kg młodej kapusty
150 g oscypka
1 pęczek koperku
50 g orzeszków ziemnych uprażonych
Sos:
200ml śmietany kwaśnej
100 ml jogurtu
3 łyżki octu balsamicznego białego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól ,pieprz młotkowany
Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek .
Sos
Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę .Doprawić pikantnie solą i pieprzem.
Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna.
Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami.
Wersja z kurczakiem,
Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć.
Wymieszać z sałatką z kapusty.
Wygląda bombowo. Skusiłabym się na podwójną porcję! :)
OdpowiedzUsuńprzyjemna kompozycja:) smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńale świetna sałatka, uwielbiam oscypek;)
OdpowiedzUsuńSałatki z oscypkiem jeszcze nie robiłam, ale go uwielbiam :)) Sałatka wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKrólestwo za oscypka. U mnie w centrum Polski są tak drogie, że mogę jedynie o nich pomarzyć
OdpowiedzUsuńale świetna, oscypki w moim regionie to chleb powszedni tylko sałatki mi robić pozostało;)
OdpowiedzUsuń