Szparagi w cieście
biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka
,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie wersje są
doskonałe .
Składniki:
40 dag zielonych szparagów
2 jajka
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa do smaku
sól ,pieprz ,cukier
Szparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie .
Szparagi gotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem do miękkości.
Ciasto.
Białka ubić ,dodać ubite żółtka ,lekko mieszać dosypując mąkę ,sól i gałkę muszkatołową wg smaku .
Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min.
Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym .
40 dag zielonych szparagów
2 jajka
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa do smaku
sól ,pieprz ,cukier
Szparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie .
Szparagi gotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem do miękkości.
Ciasto.
Białka ubić ,dodać ubite żółtka ,lekko mieszać dosypując mąkę ,sól i gałkę muszkatołową wg smaku .
Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min.
Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym .
Sos:
Sos koperkowy :śmietana ,sól ,pieprz i dużo posiekanego koperku.
Bardzo ciekawy ssposób na szparagi. Zapisuję, może kiedyś zrobię :-)
OdpowiedzUsuńniebanalne, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńO, takiego przepisu jeszcze nie widziałam, coś nowego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądaja przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńW cieście biszkoptowym? Mogę sobie wyobrazić!
OdpowiedzUsuńmmmmmm to musi być genialne! :))
OdpowiedzUsuńPoproszę o porcję tych pyszności :)