.

poniedziałek, 25 marca 2013

Bouillabaisse z jajkami.





Przypomniałem sobie taką skromną ,ale oryginalną zupkę ,którą w Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu.

1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże
4-5 ziemniaków 
2 cebule
zioła: tymianek, kolendra ,liść laurowy ,ziele ang.,
1/4 łyżeczki chilli i szafranu
1/2 łyżeczki startego imbiru
sól ,pieprz
świeża bazylia
3 łyżki oliwy
4 jajka

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie.
Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie.
Zupę nalać do talerzy ,nałożyć" jajko w koszulce" i posypać bazylią.
Podawać z grzankami lub bez.

5 komentarzy:

  1. Nie jadlam takiej zupy...
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  2. z opisu, zupka doskonała! nie omieszkam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi fantastycznie, choć na ślepo i bez ryby - biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być wyśmienita! najbardziej zachęca mnie to jajko w koszulce :) zupa bardzo podobna do toskańskiej ACQUACOTTy, tam też jest jajco :)

    OdpowiedzUsuń