.

czwartek, 28 marca 2013

Zupa krem z zielonego groszku z zajączkiem.




Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci.

4 ziemniaki
1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża
1 puszka zielonego groszku
20 dag mięsa z indyka
sól, pieprz
 2 kawałki chleba tostowego

Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna .Wyjąć mięso  ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.
Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.
Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.
Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki.


7 komentarzy:

  1. Oj tak, dzieci będą zachwycone! Zupka prezentuje się prześlicznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz dla małych niejadków :)
    super!

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie w domu tylko ja lubię biały barszcz czy żurek :D taka zielona zupka to ciekawa alternatywa :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak dzisiaj się zgraliśmy u mnie też krem z zielonego groszku, ale zupełnie wg innego przepisu. Muszę wypróbować i ten.!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowych, radosnych i spokojnych świąt Wielkiejnocy.
    Wesołego Alleluja.
    Zupka w sam raz ma wielkanocny stół.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wspaniały pomysł, gratulację :) wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń