Lekka zupka z akcentem
wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci.
4 ziemniaki
1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża
1 puszka zielonego groszku
20 dag mięsa z indyka
sól, pieprz
2 kawałki chleba tostowego
Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna .Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.
Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.
Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.
Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki.
4 ziemniaki
1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża
1 puszka zielonego groszku
20 dag mięsa z indyka
sól, pieprz
2 kawałki chleba tostowego
Ziemniaki i włoszczyznę pokroić na małe kawałki i zalać wodą. Dodać mięso ,posolić i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać groszek razem z zalewą ,jeżeli jest ładna i smaczna .Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.
Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.
Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.
Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki.
ojej, jaki uroczy zajączek!
OdpowiedzUsuńOj tak, dzieci będą zachwycone! Zupka prezentuje się prześlicznie!
OdpowiedzUsuńw sam raz dla małych niejadków :)
OdpowiedzUsuńsuper!
u mnie w domu tylko ja lubię biały barszcz czy żurek :D taka zielona zupka to ciekawa alternatywa :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
O jak dzisiaj się zgraliśmy u mnie też krem z zielonego groszku, ale zupełnie wg innego przepisu. Muszę wypróbować i ten.!
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i spokojnych świąt Wielkiejnocy.
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja.
Zupka w sam raz ma wielkanocny stół.
ale wspaniały pomysł, gratulację :) wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń