.

piątek, 1 lutego 2013

Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony.





Na 4 porcje:

1 kg polędwicy środkowej ( bez ogona i głowy )

Marynata :

½ łyżeczki  tymianek, rozmaryn,
Kilka ziaren czarnego pieprzu,
4 ziarenka  ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku
½  szklanki oliwy

Dodatkowo:
100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni.

Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć  do moździerza  i rozetrzeć . Czosnek rozetrzeć  nożem na desce i posiekać.
Oliwę wlać do naczynia w którym będziemy polędwicę marynować, dodać roztarte w moździerzu zioła  i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać. Oczyszczoną z błon polędwicę posypać świeżo  grubo zmielonym  pieprzem i włożyć do marynaty. Przykryć  folią  spożywczą  i wstawić do lodówki na 24 godziny. Polędwice w tym czasie należy kilka razy odwrócić.
Polędwicę wyjąć z marynaty, pokroić na 4 steki po 25 dkg.
Polędwicy nie należy rozbijać żadnym tłuczkiem, wystarczy lekko rozpłaszczyć naciskając dłonią leżące steki na desce.
Smażyć na dobrze nagrzanym  grillu po 4 minuty z każdej strony, a następnie przesunąć steki w chłodniejszą część grilla. Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej  - leżakować, podczas którego zamyka w sobie wszystkie soki.
 W domu smażyć  na dobrze  nagrzanej patelni  grillowej, a następnie przełożyć  na inną patelnię, nakryć   folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut.

Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku wina), po zdjęciu z patelni steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu.

O czym należy pamiętać:

1.Polędwicę solimy dopiero po usmażeniu.
2. Steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę podczas smażenia.
3.Polędwica średnio wysmażona po przekrojeniu powinna być lekko różowa.

PS. Na zdjęciu pokazana jest na steku, grillowana cebula. W domu bez odpowiedniego urządzenia nie jest to  w takim kształcie możliwe do  wykonania.Stek taki podaje mój najzdolniejszy uczeń Paweł B. szef dużej restauracji w Irlandii.

10 komentarzy:

  1. A ja mam pytanie: czy smazyc nalezy tez po 4 minuty z kazdej strony i czy na duzym ogniu? I co robimy z tym winem na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne danie i pięknie podane! wielkie wooooowww!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podany obiad:) wskazówki co do obróbki polędwicy bezcenne:D:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś ktoś mi podał steka , z którego po przekrojeniu wyciekała krew? Czy tak jest prawidłowo, czy może źle był obsmażony i potem nie "odpoczywał".

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, ale smakowitości :)
    zjadłabym takiego steka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak stek, to medium zdecydowanie! Wygląda bardzo smakowicie. Chociaż z tym przewracaniem, ostatnio na warsztatach mówił kucharz, że po 1 min z jednej strony i przewracać kilkakrotnie; jak smażę, to jednak tak jak Ty mówisz:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No, też bym zjadła takie pyszne mięsko! A najlepiej, żeby ktoś podał...

    OdpowiedzUsuń