Fried green
tomatoes .
Składniki.
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki płatków
owsianych
1 łyżka ziaren
słonecznika
1 łyżeczka
siemienia lnianego
1 łyżeczka
sezamu białego
1 łyżka
tymianku suszonego
1 łyżka
mieszanki pieprzu
1 łyżeczka soli
plastry szynki
wędzonej
Wykonanie.
Płatki owsiane
wymieszać ze słonecznikiem, siemieniem i sezamem.
Pomidory
jędrne, zielone pokroić w 1cm plastry.
Posypać solą,
mieszanką pieprzu kolorowego i
tymiankiem. Pozostawić na 5 minut.
Panierować ,najpierw
lekko w mące, następnie w roztrzepanym jajku i otoczyć w mieszance z płatków
owsianych z ziarenkami.
Smażyć na
oliwie po 2-3 minuty z każdej strony.
Podać z
plastrami wiejskiej szynki wędzonej.
Ja
potraktowałem pomidorki jako przystawkę, ale bardzo dobrze komponują się jako
dodatek obiadowy do mięsa czy ryżu.
Wyglądają jak ciasteczka! Świetny pomysł, z pewnością można zaskoczyć rodzinkę, wyglądają bardzo zachęcająco! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)