Przepis na życzenie P. Heleny. Napisała do mnie, że jeszcze
nie robiła, popularnej polskiej sałatki.
Składniki:
1 jabłko
1 cebula
5 jajek ugotowanych na twardo
0,25 dkg blanszowanego groszku zielonego ( groszek mrożony)
sól
pieprz
1 łyżka musztardy
6 łyżek majonezu (według smaku)
1 cebula
5 jajek ugotowanych na twardo
0,25 dkg blanszowanego groszku zielonego ( groszek mrożony)
sól
pieprz
1 łyżka musztardy
6 łyżek majonezu (według smaku)
Wykonanie: Marchewkę,
pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka
ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać
całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na
tarce ), sól i pieprz do smaku,
musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach , wtedy składniki "przegryzą się".
PS. Do sałatki i np. tymbalików z
kurczaka, dodaję blanszowany zielony
groszek, jest smaczny i ma prawdziwy kolor groszku.
Pięknie dziękuję za przepis.Zmobilizuję się i teraz nadrobię moją lukę kulinarną.Ta sałatka wygląda jak torcik!:)Pozdrawiam,Helena.
OdpowiedzUsuń