Składniki:
18 dkg. polędwica wołowa część środkowa
1 bułka
2 dkg. masło
½ małej cebuli
1/8 czerwonej papryki
2 pieczarki
1 ząbek przeciśniętego czosnku
50 ml. białe wino
50 ml. aceto balsamico di Modena
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
20 ml. oleju
Sól
Pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Zrobić marynatę.
Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w piórka i połączyć z balsamico, winem i olejem. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do marynaty filet z polędwicy. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Następnie mięso wyjąć, osuszyć na papierze kuchennym. Smażyć na patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony i wstawić patelnię do nagrzanego na około 5 minut żeby mięso doszło. Chyba, że lubimy stek krwisty, to omijamy tą czynność.
Na drugiej patelni podsmażyć na oleju z odrobiną masła warzywa z marynaty.
Z bułki ściąć wierzch i spód, lekko posmarować masłem , zarumienić. Ułożyć na niej grillowany stek.
Na wierzch położyć przesmażone warzywa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz