Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj!
· Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia.
· Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek.
· Weź mikser i zamontuj trzepaczki i zacznij ubijać jajka.
· Zamontuj od nowa trzepaczki do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać.
· Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, to dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.
· Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziesz dodawać mąkę.
· Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania.
· Weź szybciutko prysznic!
· Teraz 4 jabłka i ostry nóż.
· Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
· Potnij jabłka w kostkę pamiętając, ze potrzebujesz 2 jabłka, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy.
· Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.
· Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę, bo jak zaschnie to nie domyjesz!
· Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika.
· Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.
· Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Po prostu otwórz okno i piekarnik.
· Po tych traumatycznych przeżyciach pozostaje tylko schłodzona żubrówka i sok jabłkowy.
· Smacznego.
Prima aprilis – dzień żartów - obyczaj związany z pierwszym dniem kwietnia, zapoczątkowany mniej więcej w połowie XIII wieku, obchodzony w wielu krajach świata. Polega on na robieniu żartów, celowym wprowadzaniu w błąd, sprawiania, by inni uwierzyli w coś nieprawdziwego.
Męska szarlotka – na poważnie.
Najłatwiejsza szarlotka, bez zagniatania, jaj i miksera!
Składniki:
1 słoik jabłek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
½ kostki masła drobno posiekanego + jeszcze trochę na wierzch
cukier cynamonowy
Wszystkie składniki, oprócz cukru cynamonowego, wymieszać.
Na dno wysmarowanej tłuszczem formy, średnica 24 cm, wsypać 1/3 mieszanki
Wyłożyć 1/2 słoika jabłek, posypać cynamonem
Nasypać 1/3 mieszanki.
Wyłożyć drugą połowę jabłek, posypać cynamonem.
Nasypać ostatnią część mieszanki.
Posypać wiórkami masła i cukrem cynamonowym.
Piec około 45min w temp.180 stop.
Panie też mogą piec wg powyższego przepisu.
Ha,ha,ha! Czytając zmagania kolegi nie mogłam się powstrzymać od głośnego śmiechu.
OdpowiedzUsuńDrugi przepis jest rzeczywiście łatwy i każdy "chłopiec" sobie poradzi.:)
hehe :) Toż to masakra szarlotkowa :)
OdpowiedzUsuń