Coffee
cake
20
dag mąki pszennej
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
4
łyżki kakao
10
dag cukru
2
jajka
1
łyżka miodu płynnego
150
ml oleju słonecznikowego
150
ml mleka
Krem.
3
łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1
łyżka wody wrzącej
1
łyżka spirytusu
500
ml śmietany kremówki
1
łyżka cukru pudru
2
szt. śmietan-fix
1
wafel
5
dag czekolady
Wykonanie.
Do
miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej,
mleko
i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę.
Ciasto
przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych
tłuszczem.
Piec
w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie
przenieść na kratkę.
Krem.
Kawę
rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i
zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać.
Krążki
ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem
kawowym.
Dekoracja.
Czekoladę
stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i
ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu.
pyszności takie serwujesz z rana:) kusisz:)
OdpowiedzUsuńextra torcik
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik!!
OdpowiedzUsuńMolto golosa ! :)
OdpowiedzUsuńZapewne smaczny. Na pewno zrobię :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kawę, w ciastach wręcz uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpiękny ten torcik :)
Mmm, to zdecydowanie moje smaki :) No i wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń