Cake
with chicken liver
30
dag wątróbki
1
cebula
30
dag kapusty czerwonej
1/4
główki sałaty lodowej
1
łyżka masła
1
łyżka bułki tartej
1
łyżeczka majeranku
sól,
pieprz
1
łyżeczka kminku
Ciasto.
2
szklanki mąki
12,5
dag tłuszczu
1/2
szkl. śmietany 18%
2
dag drożdży
1/4
łyżeczki soli
jajko
do posmarowania
Wykonanie.
Wątróbki
oczyszczone, wymoczone w mleku smażyć krótko na maśle. Posypać solą, pieprzem i
majerankiem.
Przesmażyć
posiekaną cebulę'
Kapustę
blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć na maśle w niskiej temperaturze 3
minuty. Pokroić na małe kawałki.
Liście
sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną.
Przygotować
ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem.
Dodać
drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
Rozwałkować
i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm,
Wyłożyć
czerwoną kapustę, posypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz.
Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem.
Piec
w temp.200 stop. 20 minut.
Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub
jogurtowo-ziołowym.
a to ciekawy pomysł:):)
OdpowiedzUsuńZjadam ten Twój wpis! Jesteś nieprawdopodobnie kreatywny. Duszona lodowa i wątróbka? Bardzo ciekawią mnie tak zestawione składniki.
OdpowiedzUsuńfantastycznie podane, a wątróbkę bardzo lubię, więc przepis jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuń