Frykadelki orkiszowe z sałatką
10 dag ziaren orkiszu grubo zmielonych
100 ml wywaru z jarzyn
1 cebulka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka natki pietruszki
5 dag sera żółtego
2 łyżki oleju
2 garście sałaty mix
1 pomidor
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier do smaku
Wykonanie.
Ziarna orkiszu zmielić grubo, zalać wywarem i gotować stale mieszając, na
małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa to 20-30
minut. Odstawić do ostygnięcia.
Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać
starty ser i dobrze wymieszać.
Uformować kotleciki.
Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.
Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z
oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.
Usmażone frykadelki podawać z sałatką.
Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do
mięsa. Mięsożercy powinni być usatysfakcjonowani.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjak zawsze smacznie:)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńzaśliniłam monitor:) pycha!
OdpowiedzUsuń