.

niedziela, 21 grudnia 2014

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie


Chicken fillets marinated in yoghurt


Składniki.
2 piersi z kurczaka duże

Marynata.
15 dag jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
1 liść limety
pieprz
sól
1 łyżka wina białego
1 ząbek czosnku
1 cm strączka chilli

Salsa owocowa.
1 jabłko
1 gruszka
1/2 cebuli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu wieloowocowego
1 łyżka wina
listki melisy

Wykonanie.
Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.
Piersi pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc.
Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.
Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.
Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem.


6 komentarzy:

  1. zjadłabym taką pierś z ogromną przyjemnością ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, a wszystkie mięsa w jogurtowej marynacie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie marynuję kurczaka w jogurcie! Wykorzystałam jednak więcej ziół, niż proponowanych tutaj ostrych przypraw. Zobaczymy jak to wyjdzie ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. This is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!

    OdpowiedzUsuń