.

wtorek, 19 marca 2013

Bryłki ziemniaczane.




Często zostają nam ugotowane ziemniaki i wtedy nie wyrzucamy ich,a wykorzystujemy na kolację lub na następny obiad.
Proponuję bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane.


Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały.

4 ziemniaki ugotowane
50g boczku
1 cebula
sól

Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree.
Drobno pokrojony boczek usmażyć z drobno posiekaną cebulką na złoty kolor i wymieszać z ziemniakami.
Formować niewielkie bryłki i usmażyć je na patelni, na której smażyliśmy boczek. W trakcie smażenia potrząsać patelnią, aby bryłki ładnie się obsmażyły.

11 komentarzy:

  1. Wygladaja smakowicie...
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie! ale ile kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie i treściwie :) kalorie będziemy liczyć latem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysł na ziemniaki, które zostają:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja do takich ziemniaczków dodaje twarogu i chwilkę zapiekam :) i nic się nie zmarnuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. każdy ziemniak pod inną postacią jest super. takie kulki są bardzo eleganckie. na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tez wykozystam teraz stare ziemniak ,napewno beda samkowaly)))

    OdpowiedzUsuń