Chociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich
wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka
tej wyśmienitej zupki.
Składniki.
1/2 łyżeczki nitek szafranu
3 łyżeczki oleju
2 cebule czerwone
1 por ,biała część
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru świeżego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki majeranku
50 ml wina wytrawnego
1 papryka czerwona
1/2 kg pomidorów
125 ml przecieru pomidorowego
600ml wywaru z ryby
2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego
2 pomarańcze
2 łyżki natki
pietruszki
sól, pieprz
Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar .
W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany
por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula
zmięknie.
Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut.
Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i
pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10
minut.
Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8
minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę.
Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę.
Smacznego.
PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy na bazie
dorsza też będzie wspaniała.
To dopiero pychotka musi być...
OdpowiedzUsuńNa te święta co nadchodzą,
życzę dzczęścia i radości.
Niech Cię ludzie nie zawodzą
i niech uśmiech w sercu gości
Dziękuję za życzenia.
UsuńU mnie w domu nie serwujemy zupy rybnej na Święta, więc mnie z pewnością zaskoczyłbyś.Piękny kolor i taka kusząca, więc jak zwykle sprawdzę Twoją propozycję przy najbliższej okazji i taką zupę zrobię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO, duże zaskoczenie! Takiej zupy nie spodziewałabym się na wigilijnym stole. Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńObawiam się, że gdybym podała taką zupkę rybną to była by ciężka przeprawa z M.
OdpowiedzUsuńNa Wigilie gotuję tradycyjną, ale taką można przecież wypróbować w inny dzień, prawda?
Pozdrawiam cieplutko:)
Krzysiu- zupa cudo, jak dostanę sandacza to zrobię na Nowy Rok. Miałam w planie sanadcza na Wigilię, ale niestety objeździłam wszędzie gdzie się dało i nie uświadczyłam, w zamian kupiłam halibuta i z niego coś wymyślę.
OdpowiedzUsuńSkładam Ci serdeczne życzenia świąteczne, dużo zdrowia, ciepła w gronie rodzinnym i dalszej wspaniałej weny na blogu.
Pozdrawiam serdecznie i przesyłam całuski łamiąc się z Tobą opłatkiem!!!
Dziękuję za życzenia i komentarze które pozostawiasz na moim blogu.
UsuńBardzo ciekawy i oryginalny pomysł na wigilijne danie:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę.
To musi być wspaniałe w smaku :)
OdpowiedzUsuńChristopher, z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, radości, zdrowia i najpiękniejszych chwil w gronie najbliższych osób. Niech to będą najpiękniejsze święta :)
A Tobie (i sobie też) życzę, aby Twoje wpisy były nadal inspiracją dla nas, odwiedzających :)
Małgorzata
Dziękuje za życzenia.
UsuńBardzo chętnie spróbowałabym tej zupy!
OdpowiedzUsuńZ okazji Świąt Tobie również życzę wszystkiego dobrego, radosnej atmosfery i oczywiście wszystkiego smacznego! Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za życzenia i pozostawiane miłe komentarze.
UsuńMa taki apetyczny kolor ...
OdpowiedzUsuńDziekuję za życzenia :) A Tobie życzę; Niech magiczna noc wigilijnego wieczoru przyniesie Ci spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Ciebie pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia, niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.
Dziękuję za życzenia
Usuńtakiej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńna zupę rybną w takim wydaniu bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy sandacza, zupka musiała być przepyszna :)
OdpowiedzUsuń