.

sobota, 21 grudnia 2013

Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą.


Chociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki.
Składniki.

0,5  kg sandacza
1/2 łyżeczki nitek szafranu
3 łyżeczki oleju
2 cebule czerwone
1 por ,biała część
4 ząbki czosnku
1/2  łyżeczki imbiru świeżego
1  liść laurowy
1/2 łyżeczki majeranku
50 ml wina wytrawnego
1 papryka czerwona
1/2 kg pomidorów
125 ml przecieru pomidorowego
600ml wywaru z ryby
2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego
2 pomarańcze
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar .
W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie.
Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut.
Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut.
Dodać pokrojonego w  kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę.
Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę.
Smacznego.

PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy na bazie dorsza też będzie wspaniała.


17 komentarzy:

  1. To dopiero pychotka musi być...

    Na te święta co nadchodzą,
    życzę dzczęścia i radości.
    Niech Cię ludzie nie zawodzą
    i niech uśmiech w sercu gości

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu nie serwujemy zupy rybnej na Święta, więc mnie z pewnością zaskoczyłbyś.Piękny kolor i taka kusząca, więc jak zwykle sprawdzę Twoją propozycję przy najbliższej okazji i taką zupę zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, duże zaskoczenie! Takiej zupy nie spodziewałabym się na wigilijnym stole. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obawiam się, że gdybym podała taką zupkę rybną to była by ciężka przeprawa z M.
    Na Wigilie gotuję tradycyjną, ale taką można przecież wypróbować w inny dzień, prawda?
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krzysiu- zupa cudo, jak dostanę sandacza to zrobię na Nowy Rok. Miałam w planie sanadcza na Wigilię, ale niestety objeździłam wszędzie gdzie się dało i nie uświadczyłam, w zamian kupiłam halibuta i z niego coś wymyślę.

    Składam Ci serdeczne życzenia świąteczne, dużo zdrowia, ciepła w gronie rodzinnym i dalszej wspaniałej weny na blogu.
    Pozdrawiam serdecznie i przesyłam całuski łamiąc się z Tobą opłatkiem!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i komentarze które pozostawiasz na moim blogu.

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy i oryginalny pomysł na wigilijne danie:)
    Wesołych Świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być wspaniałe w smaku :)

    Christopher, z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, radości, zdrowia i najpiękniejszych chwil w gronie najbliższych osób. Niech to będą najpiękniejsze święta :)
    A Tobie (i sobie też) życzę, aby Twoje wpisy były nadal inspiracją dla nas, odwiedzających :)

    Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chętnie spróbowałabym tej zupy!
    Z okazji Świąt Tobie również życzę wszystkiego dobrego, radosnej atmosfery i oczywiście wszystkiego smacznego! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i pozostawiane miłe komentarze.

      Usuń
  9. Ma taki apetyczny kolor ...

    Dziekuję za życzenia :) A Tobie życzę; Niech magiczna noc wigilijnego wieczoru przyniesie Ci spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Ciebie pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia, niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.

    OdpowiedzUsuń
  10. na zupę rybną w takim wydaniu bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie jadłam nigdy sandacza, zupka musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń