Tart with figs
and pears.
Składniki.
200g mąki
100g cukru
100g masła
1 żółtko
1 łyżka
śmietany 18%
szczypta soli
Masa serowa.
500g mascarpone
3 łyżki cukru
2 żółtka
Wierzch.
3-4 figi
1-2 gruszki
4 łyżki dżemu pomarańczowego
Wykonanie.
Ze składników
na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki.
Ciastem wyłożyć
spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować
połową dżemu pomarańczowego.
Piec w temp.180 stop.15
minut.
Serek
mascarpone zmiksować z cukrem i żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód.
Figi pokroić w
ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim
owoce.
Ponownie wstawić do
piekarnika na 20 minut.
Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze.
Ale pyszna tarta :-) super przepis. Zjadłabym kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńEspectacular, un bici
OdpowiedzUsuńMolto golosa !!! :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda:) królewska!
OdpowiedzUsuńtarta na bogato, kupiłeś mnie tymi figami :)
OdpowiedzUsuńSezon na świeże figi w pełni ,to trzeba korzystać.Zauważyłem,że też kochasz figi,masz ciekawe przepisy.
UsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń