.

sobota, 23 listopada 2013

Torcik ze śledziem.


Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak. Sardele należą do rodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą w głębinach i tam się rozmnażają. Rybacy na Morzu Śródziemnym wabią je w nocy reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku zrobimy filety.
Składniki:
10 świeżych małych śledzi
8 ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 łyżki tymianku świeżego
5 czarnych oliwek
25 ml oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min.
Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany.
Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową.
Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną.
Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania.




16 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie prezentuje się ten tort. Pomysł godny naśladowania. Chętnie zrobiłabym na rodzinne przyjęcie. Nie dość, że smaczne to i stół ozdobi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki tort śledziowy zrobi furorę na domowym przyjęciu :) Rewelacyjny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię śledzie i ten tort chętnie teleportowałabym do siebie na stół ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciała napisać, że to kapitalny pomysł na domowe przyjęcie, ale to już napisali inni.
    Napiszę wiec tylko, że to świetny i bardzo efektowny przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł, wygląda rewelacyjnie, jeszcze czegoś takiego nie widziałam:) świetne masz pomysły:D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. zaintrygował mnie tytuł posta i klikając zastanawiałam się, co można wymyślić na temat śledzia jeszcze :) no i Christopher zaskoczył mnie :) to jest naprawdę fantastyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Qué cosa más rica, una fantástica propuesta, sana, sabrosa y... económica. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam śledzi w całości. Czas spróbować, bo ten tort wygląda bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mágnifica receta, seguro que todo lleno de sabor y además una presentación impecable.Saludos.

    OdpowiedzUsuń
  10. No to danie nadaje się na świąteczny, postny stół!

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo! Aż mam ślinotok:) uwielbiam śledzie, a tak przyrządzone na pewno smakują wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany takiego tortu to bym spróbowała.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. I pomysł i wykonanie godne podziwu...dla mnie rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  14. No po prostu rewelacja. Zapisuję w kajecie ten przepis. Nigdy nie miałam czasu do Ciebie zajrzeć, masz bardzo ciekawe przepisy- dodaję Ciebie do moich blogów, które odwiedzam. Po prostu super.

    OdpowiedzUsuń