.

czwartek, 4 września 2014

Szarpańce z polędwiczek drobiowych.


Chicken tenderloin.



Składniki.
40 dag polędwiczek z kurczaka
3 jajka
3 łyżki majonezu
1,5 łyżki mąka ziemniaczana
12 dag ser żółty pełnotłusty
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
chilli w proszku
olej do smażenia

Wykonanie.
Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami nam zostają i zastanawiamy się, co z nich zrobić.
Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną chilli. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać.

Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając  łyżką  na rozgrzany olej. Formujemy na patelni kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem moje szarpańce  w obręczach.

3 komentarze:

  1. Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często takei robię, ale nazwałam je inaczej. A moje łasuchy chętnie je jedzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedno z najbardziej ulubionych dań moich domowników:) kochamy takie kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń