Chicken tenderloin.
Składniki.
3 jajka
3 łyżki majonezu
1,5 łyżki mąka ziemniaczana
12 dag ser żółty pełnotłusty
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
chilli w proszku
olej do smażenia
Wykonanie.
Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy
polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami
popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami nam zostają
i zastanawiamy się, co z nich zrobić.
Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić, solą, pieprzem i
odrobiną chilli. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę
ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać.
Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i
natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej
patelni, nakładając łyżką na rozgrzany olej. Formujemy na patelni
kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem moje szarpańce w obręczach.
Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!
OdpowiedzUsuńJa często takei robię, ale nazwałam je inaczej. A moje łasuchy chętnie je jedzą :)
OdpowiedzUsuńjedno z najbardziej ulubionych dań moich domowników:) kochamy takie kotleciki:)
OdpowiedzUsuń