Grilled salmon with wasabi foam
Składniki
2 szt. filet z
łososia
przyprawa do ryb
sok z cytryny
4 ziemniaki
4 różyczki brokuła
1 łyżka masła
1 łyżka śmietana 18%
sól
100 ml śmietana 36%
pasta wasabi
1 łyżeczka sok z cytryny
sól
biały pieprz
pestki granatu
Wykonanie
Pianka wasabi.
Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z
cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i
wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną
śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki.
Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną,
odstawić na 15 minut.
Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych
garnkach.
Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej
strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla.
Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i
masło, ubić na puree, rozłożyć na talerzu, dodać łososia i piankę wasabi.
Posypać pestkami granatu.
mam smaka na łososia!
OdpowiedzUsuńPyszne i perfekcyjnie :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńwygląda elegancko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo zaciekawiło mnie te puree z ziemniaczków i brokuła.
OdpowiedzUsuń