Ice cream
with tamarind
Składniki:
2 jajka
1 żółtko
0,25
szklanki cukier
0,25
szklanki pasta tamaryndowa
400 ml
śmietana kremówka 36%
Ubić 2 jajka i
żółtko z 1/4 szklanki cukru, dodając stopniowo ¼ szklanki pasty tamaryndowej
bez pestek. Ubić 2 szklanki kremówki i
połączyć z masą jajeczną. Lody kręcić w maszynce lub wstawić naczynie do
zamrażarki .Co jakiś czas przemieszać mikserem. Lody mają oryginalny,
orzeźwiający smak.
Nie spotkałam się jeszcze z tą pastą, ale bardzo intryguje mnie jej smak :)
OdpowiedzUsuńOwoce tamaryndowca mają smak słodko kwaśny,zastępują cytryny,W sklepach można je kupić w atrakcyjnych strąkach, jako pastę i koncentrat.
UsuńTeż jestem bardzo ciekawa, jak takie lody mogą smakować :)
OdpowiedzUsuń