Crepe cake.
Farsz mięsny.
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
1 puszka pomidorów pellati pokrojonych
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki tymianku i bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka sosu chilli
Sól, pieprz, cukier do smaku
Masło i olej do smażenia
10 dag ser żółty
Farsz ze szpinaku.
25 dag szpinak
w liściach
2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula
15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę
1 jajko roztrzepane
5 dag masło
Olej do smażenia i masło
2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula
15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę
1 jajko roztrzepane
5 dag masło
Olej do smażenia i masło
sól ,czarny
pieprz
Naleśniki.
1 szkl. mąki przesianej
2 jajka
2 jajka
Dodatkowo.
1 jajko
1 łyżka startego sera
Wykonanie.
Farsz mięsny-
Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych
grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny.
Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym
ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i
dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać
pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie
zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu,
przestudzić. Do zimnego wmieszać starty
żółty ser.
Farsz ze
szpinaku-
Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę
masła, wrzucamy czosnek i cebulę
.Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa
będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym, mieszając dodajemy
liście szpinaku. Całość dusimy tylko chwilę, solimy, dodajemy pieprz. Szpinak
musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu.
Po kilku minutach nasz szpinak jest gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech
obcieknie i przestygnie. Teraz szpinak do miski i dodajemy roztrzepane jajko,
mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
Naleśniki-
Wszystkie składniki
zmiksować i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Potrzebne będą 4 szt.
Wykonanie tortu.
Najlepsza będzie forma do
tortu, średnicy usmażonych naleśników. Formę przesmarować odrobiną oleju i położyć naleśnik na który
nałożyć połowę farszu mięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze szpinaku,
na który położyć naleśnik i drugą część
farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy
roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki
sera.
Zapiekamy w piekarniku 190
oC 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika
odczekać 5 minut i pokroić na porcje.
Tort naleśnikowy dobrze
smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany
jako samodzielne danie.
Taka alternatywna lasagne ;)
OdpowiedzUsuńMniam, moje smaki, danie wygląda wprost obłędnie:)
OdpowiedzUsuńzawsze podziwiałam twórców tortów naleśnikowych za ich ogrom pracy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńLOOKS AMAZİNG:))
OdpowiedzUsuńTort wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem, coś dla mnie. Tort wytrawny mniam. I jaki fajny farsz ze szpinakiem który uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDanie świetne. Myślę ,że idealne na spotkanie w gronie przyjaciół, z pewnością do niego wrócę :-)
OdpowiedzUsuńWow, ile składników! Wygląda nieziemsko.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zrobiłam i smakuje cudownie :) mój mąż był zachwycony :) super pomysł na spotkanie ze znajomymi.
OdpowiedzUsuń