.

środa, 20 sierpnia 2014

Słoneczna sałatka z boczkiem i smażonymi kaparami.


Salad with bacon and fried capers.


Składniki.
1/2 główki sałaty lodowej
1/4 kapusty pekińskiej
1 papryka żółta
5 pomidorków żółtych
20 dag boczku wędzonego
1 słoik kaparów
3 łyżki oleju

Sos.
300 ml jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżka sosu chilli słodko pikantnego 
sól, pieprz

Wykonanie.
Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć.
Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć kapary ,aż się rozwiną.
Sałatę lodową pokroić w dosyć duże kawałki ,
a kapustę pekińską drobniej i zmieszać.
Połowę zieleniny wyłożyć do naczynia,
posypać paskami papryki i częścią boczku.
Przykryć resztą sałat, posypać boczkiem i ułożyć ósemki żółtych pomidorków.
Całość posypać kaparami.

Składniki sosu wymieszać i podać do sałatki.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki, Twoja wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie słoneczko u ciebie zaświeciło. Jak pysznie i kolorowo

    OdpowiedzUsuń