Lamb's lettuce
with egg.
150-200g
roszponki
2 cebule
100g boczku
2 jajka na
twardo
Sos:
1 ząbek czosnku
1 łyżka aceto balsamico
di Modena
2 łyżki soku z
pomarańczy
2 łyżki oliwki
sól, pieprz
Wykonanie.
Sałatę opłukać,
osuszyć i rozłożyć na talerze.
Cebulę obrać,
pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem.
Boczek pokroić
w drobną kostkę i wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki.
Jajka podzielić
na połowę lub ćwiartki.
Sos.
Czosnek obrać ,przecisnąć przez
praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą,
cukrem i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać.
Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.
Słów kilka …od dziadka.
Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich
ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni
artystką na pewno upiecze coś słodkiego.
Gruszkowy jeżyk.
Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała.
Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka.
Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na
wykałaczki i wbijać w gruszkę.
Z ciemnego
winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a
jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce.
Z pieprzu –oczka.
Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to
zamiast winogron wykorzystamy małe
,marynowane cebulki.
Świetny Dziadek!
OdpowiedzUsuńjeż uroczy!:)
OdpowiedzUsuńale wnuki musiały się ucieszyć!!!
OdpowiedzUsuńja mam 20 lat i sama bym skakała z radości :)
Zabawna,ładna i smaczna dekoracja.
OdpowiedzUsuńPomysłowy jeżyki na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńTaki dziadek to skarb. Sama chciałabym takiego jeżyka dostać. Piękna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńsuper jeżyk!:)
OdpowiedzUsuńgenialny ten jeż :)
OdpowiedzUsuńDeliciosa y el erizo... preciosa presentación!!
OdpowiedzUsuńPięknie i pomysłowo !
OdpowiedzUsuńJeżyk cudo taki słodziak do schrupania!! świetny pomysł i wykonanie- bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Jeżyk jest uroczy :)
OdpowiedzUsuń