.

piątek, 17 stycznia 2014

Comber z sarny po kapitańsku.


Roast haunch of venison.

Składniki.
60 dag combra bez kości
0,5 litra mleka
100ml wina czerwonego
5 dag śliwek suszonych
2 dag rodzynek
1łyżka smalcu
przyprawy:
jałowiec,
sól,
pieprz,
rozmaryn,
tymianek
papryka mielona,

Wykonanie:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami  i odstawić na 1 godzinę. Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki.
Miękkie mięso pokroić  na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien .
Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką.


3 komentarze:

  1. jakie pyszności wygląda obłędnie. Uwielbiam mięsko muszę się do Ciebie wprosić na kolację:) Pozdrawiam serdecznie życzę cudownego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale rarytasy, nie jadłam dziczyzny i chętnie bym spróbowała:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam sarniny... Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń