.

sobota, 18 stycznia 2014

Rolowana polędwica wieprzowa.


Pork tenderloin

Składniki:
0,5 kg polędwica wieprzowa
3 plastry ser żółty gouda
3 plastry szynka wieprzowa
5 dag masło
liście szpinaku
sól
pieprz
sambal oelek


Wykonanie:
Polędwicę oczyścić z błon, rozciąć wzdłuż, rozklepać przez folię na prostokątny płat. Posolić, oprószyć pieprzem i  posmarować masłem. Dodać odrobinę sambal oelek.
Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku. Całość zrolować, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki ( schłodzić), a następnie pokroić w plastry.
Pokrojoną w plastry polędwicę nabić  po 2 kawałki na patyki i smażyć z obu stron na oleju. Dobrze smakuje z sosem guacamole.



10 komentarzy:

  1. Przepis bardzo mi się podoba, tylko czym mogę zastąpić sambal oelek?
    Nie dość że nie mam to jeszcze zupełnie nie znam tego sosu,
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos „sambal oelek” jest egzotyczną przyprawą, której głównym składnikiem w 70% jest czerwona papryczka chilli. Ja kupiłam w Almie.
      Na taką polędwicę chętnie bym się skusiła :)

      Usuń
  2. bardzo apetyczne danie, u Ciebie zawsze można znaleźć coś inspirującego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sposób na polędwicę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. roladki podane troszkę inaczej :) bardzo apetycznie to wygląda, aż chciałoby się skubnąć kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne, wygląda fantastycznie, do tego smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł taki imprezowy na podanie roladek :-)

    OdpowiedzUsuń