Teraz jest sezon na
najsmaczniejsze młode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować
różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej
kapustki i tryskających radością truskawek.
Składniki:
Składniki:
0,5 kg szparagów
0,5 kg kapusty
30 dag truskawek
15 oliwek
Sos.
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jasnego balsamico
sól ,pieprz ,cukier
Kapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje.
Szparagi oczyścić ,ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wyjąć ,odciąć 5cm czubki ,a resztę łodyg pokroić na 1 cm kawałki.
Pocięte szparagi wmieszać do kapusty.
Na dno talerza wsypać kapustę z kawałkami szparagów .Na wierzchu ułożyć główki szparagów ,truskawki i oliwki. Całość przed podaniem polać pomarańczowym sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu)
Smacznego ,na zdrowie !.
Super się prezentuje :)) A te truskaweczki mniam :))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń