Składniki:
5 udek z kurczaka wytrybowanych
20 dkg pieczarek
1 cebula
2 kromki chleba tostowego
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
Olej i masło do smażenia.
Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić.
Cebulę i pieczarki
pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć
na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ,
rozdrobnić w malakserze. Przesmażone pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z
rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić
udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową.
Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C - 20 minut.
Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej
temperaturze. W trakcie pieczenia,
roladki odwrócić na drugą stronę w celu równomiernego opieczenia z
każdej strony.
Mniamniuśne....
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
No, mniamuśne, tylko wyjmij te kosteczki, ja nie potrafię :( niestety
OdpowiedzUsuńKacha
Na takie pysznosci tylko patrze, jesc nie moge, ale oko moge nacieszyc...
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
apetycznie wygląda aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńAch cudne! To mięsko takie soczyste, pieczarki i jeszcze na dodatek żadnej kostki. Tylko pałaszować!
OdpowiedzUsuńślinka cieknie mi na ich widok:)
OdpowiedzUsuńnadziewanych udek z kurczaka nigdy nie jadłam, ale wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam udka nadziewane i robię je często z różnymi farszami na każda okazję. Jednak nie wpadłoby mi do głowy zrobienie tego w formie roladek. Wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńJa kiedyś również robiłam nadziewane pałeczki, ale zdjęcia są zdecydowanie mniej apetyczne niż Pana....Może się kiedyś odważę i zamieszczę, ale dosyć o mnie....Wspaniała potrawa, a wyjmowanie kostek nie jest aż takie trudne wystarczy troszkę popróbować!Pozdrawiam i wciąż czerpię inspiracje!
OdpowiedzUsuń