500g moreli
2 kłącza imbiru kandyzowanego
lub 2łyżki skórki pomarańczowej
0,5 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18%
1 kieliszek nalewki morelowej
2 łyżeczki cukru pudru
0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
szczypta soli
Morele obgotować, ostudzić i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wyjąć pestki.
Kłącza imbiru kroić w cienkie paseczki i wymieszać z morelami.
Śmietanę wymieszać z nalewką, cukrem, solą i startym imbirem.
Sosem polać wierzch sałatki, przykryć i wstawić do lodówki na 30 min.
Sos wymieszać z sałatką bezpośrednio przed podaniem.
2 kłącza imbiru kandyzowanego
lub 2łyżki skórki pomarańczowej
0,5 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18%
1 kieliszek nalewki morelowej
2 łyżeczki cukru pudru
0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
szczypta soli
Morele obgotować, ostudzić i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, wyjąć pestki.
Kłącza imbiru kroić w cienkie paseczki i wymieszać z morelami.
Śmietanę wymieszać z nalewką, cukrem, solą i startym imbirem.
Sosem polać wierzch sałatki, przykryć i wstawić do lodówki na 30 min.
Sos wymieszać z sałatką bezpośrednio przed podaniem.
Imbir właśnie wczoraj sobie zakupiłam, więc ronię.
OdpowiedzUsuńCiekawe co na to powiedzą moje "boczki" :)))
Pozdrowionka.
ale rozpusta:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńnie mogę się napatrzeć na to cudeńko :)
OdpowiedzUsuńdeser trafiony w moje morelowe smaki
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze imbiru kandyzowanego, taki deser musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńDeser brzmi i wygląda bardzo apetycznie! Też nie jadłam nigdy kandyzowanego imbiru, ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje! :)
OdpowiedzUsuń