.

środa, 6 marca 2013

Mus pomarańczowy.





Ponieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie jak pomarańczowy.

3 pomarańcze
6 białek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny


Z umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Z białek ubić pianę ,a pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz stopniowo sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę.
Gotowy mus nakładamy do czarek lub na półmisku. Dekorujemy owocami. Mus należy ochłodzić.

14 komentarzy:

  1. Mniam oczu nie można odlewając

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do zrobienia w szybkim terminie, wygląda nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki mnie zachwycily!
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  4. Musy są bardzo na czasie, a ten wygląda doskonale@

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajnyyy! musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda taki puszyste:) rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. doskonały mus:) lekki i delikatny jak chmurka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo delikatnie, jak puszek...:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, ale pięknie wygląda :) musi byc smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale wspaniały deser, pomarańcza teraz takie dobre są, chyba trzeba spróbować jak smakuje taki mus

    OdpowiedzUsuń
  11. No fakt, trudno oderwać oczy tej pianki, aż czuć te bąbelki...

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wygląda ten mus, to faktycznie znakomity sposób na zagospodarowanie białek :)

    OdpowiedzUsuń