Ponieważ przy pieczeniu
torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania
bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery
mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie jak pomarańczowy.
3 pomarańcze
6 białek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Z umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Z białek ubić pianę ,a pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz stopniowo sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę.
Gotowy mus nakładamy do czarek lub na półmisku. Dekorujemy owocami. Mus należy ochłodzić.
3 pomarańcze
6 białek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Z umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Z białek ubić pianę ,a pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz stopniowo sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę.
Gotowy mus nakładamy do czarek lub na półmisku. Dekorujemy owocami. Mus należy ochłodzić.
Mniam oczu nie można odlewając
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia w szybkim terminie, wygląda nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńTruskawki mnie zachwycily!
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
Musy są bardzo na czasie, a ten wygląda doskonale@
OdpowiedzUsuńale fajnyyy! musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda taki puszyste:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńdoskonały mus:) lekki i delikatny jak chmurka!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo delikatnie, jak puszek...:-)
OdpowiedzUsuńwow, ale pięknie wygląda :) musi byc smaczny :)
OdpowiedzUsuńo jaki ładny i puszysty :))
OdpowiedzUsuńale wspaniały deser, pomarańcza teraz takie dobre są, chyba trzeba spróbować jak smakuje taki mus
OdpowiedzUsuńNo fakt, trudno oderwać oczy tej pianki, aż czuć te bąbelki...
OdpowiedzUsuńsłodka przekąska
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten mus, to faktycznie znakomity sposób na zagospodarowanie białek :)
OdpowiedzUsuń