Przygotowując dania z piersi kurczaka, pozostają nam
często polędwiczki i zastanawiamy się, co można z nich smacznego zrobić. Moja
propozycja, to ślimaczki ( tak je nazwałem) z kurzych polędwiczek.
Składniki:
6 polędwiczek z kurczaka
3 plastry boczku parzonego
Przyprawa do kurczaka
Polędwiczki pokroić w paski. Z jednej 2-3 paski. Pierwszy
pasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem boczku, dołożyć listki bazylii i
owinąć następnym paskiem kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3
wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki
przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając
usunąć wykałaczki.
Najprostszy sos curry:
W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę
dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować.
Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej.
Ale interesujaco wygladaja. :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, tak oryginalnie, i ten sos musi być pyszny:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńchetnie bym takie zjadla. bardzo elegancka prezentacja
OdpowiedzUsuńbiorę je w ciemno:) fantastyczne!
OdpowiedzUsuńWyśmienicie, prosto i bardzo efektownie:-)
OdpowiedzUsuńto takie proste ;)
OdpowiedzUsuńja wielbię kurczaka na każdy możliwy sposób, więc przepis zapisuję!
Pozdrawiam ;)
Super pomysl. Uwielbiam curry, koniecznie do zrobienia! PS. Milo mi poinformowac, ze nominowalam Twojego bloga do Liebster blog. Po wiecej informacji zapraszam do mnie: http://jedynkagotuje.blogspot.no/2012/11/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zycze miej zabawy!
Wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńten sos curry to banalnie prosta rzecz :)
Dodać do niego jakiś sól, pieprz??