10 dkg czekolada gorzka – 1 tabliczka
3 dkg masło
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
2 jajka
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Czekoladę
pokroić na małe kawałki i dodawać do rozpuszczonego masła ciągle mieszając.
Robię to bezpośrednio w garnuszku, jednak mniej zaawansowanym polecam robić tą
czynność w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę, odstawić do ostudzenia. Kawę
zaparzyć małą ilością wody. Białka
oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do ostudzonej czekolady, dodać kawę, całość
wymieszać. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i po trochu, delikatnie mieszając, dodawać do
czekolady. Na koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić
do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus
czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki,
które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla
dzieci, wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek
pominąć.
ale czekoladowa bomba:)
OdpowiedzUsuńkapitalny deser:)
Ale pyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńaż żal by mi było zjadać ;)