Składniki:
3 kawałki ryby słodkowodnej o białym mięsie,
150 ml. Likieru Blue Curacao,
3 łyżeczki czerwonej ikry śledzia i gromadnika,
300 ml bulionu warzywnego
Sos cytrynowo –
szafranowy:
100 ml. Bulion z drobiu
szczypta pręcików szafranu
½ sok z cytryny
100 ml. Śmietanka 36%
2 żółtka
Biały pieprz
Wykonanie:
Pierwszy kawałek ryby gotujemy w niebieskim likierze Blue Curacao, dwa pozostałe w bulionie warzywnym. Na drugi kawałek nakładamy czerwoną ikrę ze śledzia i gromadnika. Trzeci pozostawiamy biały. Rybę układamy na wzór flagi Rosji. Podajemy z sosem cytrynowo – szafranowym.
Taki układ ryby gwarantuje nam ekscytujące wrażenia smakowe. Przechodzimy od
smaku delikatnego, przez słodkawy (
niebieski ) do słonego ( czerwony ) .
Sos cytrynowo szafranowy doskonale przeprowadza nas przez smakowe granice.
Sos: - do
bulionu dodać szafran, chwilę pogotować i dodać śmietanę wymieszaną z sokiem z
cytryny. Zredukować, dodać biały pieprz
i ew. odrobinę soli do smaku.( bulion jest już słony). Zagęścić żółtkami i już
nie gotować.
Jessu, aż oczy wypuczyłam jak czarapacha! Czy to można zjeść, takie cudo?!
OdpowiedzUsuńPolecam.Doznania smakowe są niesamowite.Z czarnym kawiorem z bieługi,na pewno byłoby jeszcze lepsze.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące danie,szczególnie ta część z Blue Curacao.Całość wygląda pięknie!:)Helena
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny i efektowny wizualnie i smakowo(mam pewność)pomysł:)
OdpowiedzUsuń