Ciasto przygotowałem zainspirowany
przepisem Nigelli Lawson .Połączenie czekolady i pomarańczy jest zawsze
atrakcyjne. Moje ciasto wzbogaciłem malinami macerowanymi w alkoholu .
2 średnie pomarańcze
6 jajek
20 dag orzechów laskowych zmielonych (u Nigelli są migdały),dobrze smakują też włoskie
25 dag cukru
5 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pomarańcze gotować 2 godziny pod przykryciem. Zlać wodę i ostudzić.
Przekroić,wyjąć pestki i zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać mikserem.
Piec w natłuszczonej formie,20cm,w temp.180stop.z termoobiegiem 45-50min.
Wystudzić ciasto i polać (posmarować) gnache (polewa czekoladowa) ,ułożyć maliny i polać resztą gnache.
Gnache.
150 gorzkiej czekolady
100ml kremówki
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, nie gotować.
Dodać połamaną czekoladę, mieszać energicznie do rozpuszczenia czekolady i uzyskania lśniącej polewy.
Rozpusta pewna!
2 średnie pomarańcze
6 jajek
20 dag orzechów laskowych zmielonych (u Nigelli są migdały),dobrze smakują też włoskie
25 dag cukru
5 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pomarańcze gotować 2 godziny pod przykryciem. Zlać wodę i ostudzić.
Przekroić,wyjąć pestki i zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać mikserem.
Piec w natłuszczonej formie,20cm,w temp.180stop.z termoobiegiem 45-50min.
Wystudzić ciasto i polać (posmarować) gnache (polewa czekoladowa) ,ułożyć maliny i polać resztą gnache.
Gnache.
150 gorzkiej czekolady
100ml kremówki
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, nie gotować.
Dodać połamaną czekoladę, mieszać energicznie do rozpuszczenia czekolady i uzyskania lśniącej polewy.
Rozpusta pewna!
Konwalie przy cieście? Są przecież silnie trujące! Piękne owszem, ale na cieście bym ich nie położył.
OdpowiedzUsuńWiem o tym,ale kwiatki są we fiolce.Poza tym wszystko zależy od ilości."soponina" z konwalii jest używana w przemyśle farmaceutycznym.PS.mojej teściowej,ta ilość nie szkodzi.
UsuńOj,ślinka leci...
OdpowiedzUsuń