1 papryka w ulubionym kolorze
6 plastrów szynki gotowanej
6 plastrów sera
2średnie ziemniaki
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy wymieszane z solą, pieprzem i ziołami
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
200ml bulionu
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem z ziołami.
Paprykę pokroić w paski 1-1,5 cm i pokropić oliwą z przyprawami.
Paski papryki owinąć szynką.
Ziemniaki pokroić w podłużne cząstki.
Jarzyny ułożyć w naczyniu, wlać bulion, ziemniaki posolić i posypać ziołami.
Przykryć folią Alu i dusić w piekarniku w temp.220stop.przez 30min,następnie na szynkę położyć paski sera i wstawić ponownie do piekarnika ,aż do stopienia sera.
Posypać pokrojonym szczypiorkiem
Danie jest lekkie, aromatyczne, dobre na wiosenną porę.
Danko niby niepozorne,ale ciekawie zestawione i można się nasycić:)Ładnie podane!Renata
OdpowiedzUsuń