.

poniedziałek, 5 marca 2012

Małe jarzynowe danko - papryka z szynką.

 
1 papryka w ulubionym kolorze
6 plastrów szynki gotowanej
6 plastrów sera
2średnie ziemniaki
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy wymieszane z solą, pieprzem i ziołami
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
200ml bulionu


Naczynie do zapiekania wysmarować olejem z ziołami.
Paprykę pokroić w paski 1-1,5 cm i pokropić oliwą z przyprawami.
Paski papryki owinąć szynką.
Ziemniaki pokroić w podłużne cząstki.
Jarzyny ułożyć w naczyniu, wlać bulion, ziemniaki posolić i posypać ziołami.
Przykryć folią Alu i dusić w piekarniku  w temp.220stop.przez 30min,następnie na szynkę położyć paski sera i wstawić ponownie do piekarnika ,aż do stopienia sera.
Posypać pokrojonym szczypiorkiem

Danie jest lekkie, aromatyczne, dobre na wiosenną porę.


1 komentarz:

  1. Danko niby niepozorne,ale ciekawie zestawione i można się nasycić:)Ładnie podane!Renata

    OdpowiedzUsuń