Do tego „ bigosiku” podchodziłem z pewną dozą nieufności, ale danie okazało się rewelacyjne.
Szybkie, lekkie, ciepłe, oryginalne danie na zimową pogodę.1 kg jabłek
50 dag wędlin (szynka + kiełbasa podwawelska)
2 duże cebule
5 łyżek oliwy
3 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki zielonego curry
sól, pieprz
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie .Dodać pastę pomidorową i przesmażyć.
Wędliny pokroić w małe paseczki, dorzucić do cebuli, dodać przyprawy i dusić 10min.
Dodać obrane i starte jabłka, dusić 5 min.
Doprawić do smaku, ale "bigosik" powinien być dosyć pikantny.
Polecam ten lekko chrupiący bigosik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz