0,5 kg twarogu mielonego
4 paczki herbatników Petit Beurre
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
garść płatków migdałowych
2 łyżki kakao
4 paczki herbatników Petit Beurre
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
garść płatków migdałowych
2 łyżki kakao
Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać ser, zmiksować i dodać migdały.
Masę podzielić na pół i do jednej części wmieszać kakao.
Na folii spożywczej ułożyć 2 paczki herbatników w 4 słupki obok siebie. W każdym słupku 5 herbatników.
Herbatniki posmarować połową białej masy.
Powtórzyć czynność z herbatnikami-ułożyć następną warstwę. Posmarować resztą białej masy.
Na dwóch środkowych słupkach ułożyć masę kakaową.
Teraz czynność budowniczego.Za pomocą folii, boczne słupki podnieść i przykryć masę kakaową tak, aby utworzył się daszek.
"Zaprawa" musi ściągnąć, więc wkładamy nasz luksusowy domek do zamrażalnika na całą noc.
Zimne ciasto polewamy czekoladową polewą-rozpuszczamy: 1/4 kostki masła,1/4 szkl. cukru pudru,1 łyżkę kakao i 1 łyżkę wody.
Domek lodowy, dlatego, że po wyjęciu z zamrażalnika masa smakuje jak lody. Ciasto przechowujemy w zamrażarce i jesteśmy gotowi na różne przypadki. Żaden niespodziewany gość, nie okaże się nieoczekiwanym .
Oj długo mnie nie było.. a ty Christopher tyle naszykowałeś. Chętnie bym się wybrała na taką ucztę. Uwielbiam słodycze :)
OdpowiedzUsuńZnam to ale pod nazwa Chatka Baby Jagi :))
OdpowiedzUsuńKayenn