.

piątek, 20 maja 2011

Miodek z mniszka lekarskiego.


Wiosna – maj - łąki całe pokryte żółtym kwieciem - ulubieńcem dzieci czyli dmuchawcem.
My nie czekamy na dmuchawce tylko szybciutko zbieramy te żółte kwiaty i robimy pyszny o walorach zdrowotnych podobnych do miodu pszczelego -MIODEK z MNISZKA.
Szklanka przegotowanej wody z łyżką miodu z mniszka pita na czczo (podobnie jak miód pszczeli) oczyszcza i wzmacnia organizm. Miodek jest doskonały na kaszel , przeziębienie, do herbaty z cytryną czy jako dodatek do ciast.
A więc do dzieła, jedziemy na pracowitą majówkę, której efekty na pewno miło będziemy wspominać w chłodne, zimowe dni.

Składniki
200-250 kwiatów mniszka lekarskiego
1 kg cukru
2-3 cytryny
1,5l  gorącej wody

Sprawdzić czy nie ma czarnych robaczków. Jeżeli są, rozsypać kwiaty na biały papier i pozostawić na kilka minut.
Odciąć płatki,wykorzystujemy same płatki.Można je poodrywać.Zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu 1 godzinę.

Odcedzić przez gazę-mamy sok.
Sok wlać do garnka, najlepiej z grubym dnem i stopniowo dosypywać cukier. Gotować na wolnym ogniu 15 min
Dodać sok z cytryn i gotować powoli aż utworzy się lekki syrop ,około 15-20min.
Jeżeli będziemy gotować zbyt długo ,to miód zacznie się szybko scukrzać.
Gorący miód wlać do wyparzonych słoików i zakręcić.
Na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Jutro idę na zbiory :)
    A jeszcze mam pytanko: co znaczy odciąć płatki? Płatki od środka kwiata czy całe żółte "łebki"?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już w tym roku zrobiłam taki miód..Polecam innym.

    OdpowiedzUsuń