Wiosna – maj - łąki całe pokryte żółtym kwieciem - ulubieńcem dzieci czyli dmuchawcem.
My nie czekamy na dmuchawce tylko szybciutko zbieramy te żółte kwiaty i robimy pyszny o walorach zdrowotnych podobnych do miodu pszczelego -MIODEK z MNISZKA.
Szklanka przegotowanej wody z łyżką miodu z mniszka pita na czczo (podobnie jak miód pszczeli) oczyszcza i wzmacnia organizm. Miodek jest doskonały na kaszel , przeziębienie, do herbaty z cytryną czy jako dodatek do ciast.
A więc do dzieła, jedziemy na pracowitą majówkę, której efekty na pewno miło będziemy wspominać w chłodne, zimowe dni.
Składniki
200-250 kwiatów mniszka lekarskiego
1 kg cukru
2-3 cytryny
1,5l gorącej wody
Sprawdzić czy nie ma czarnych robaczków. Jeżeli są, rozsypać kwiaty na biały papier i pozostawić na kilka minut.
Odciąć płatki,wykorzystujemy same płatki.Można je poodrywać.Zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu 1 godzinę.
Odcedzić przez gazę-mamy sok.
Sok wlać do garnka, najlepiej z grubym dnem i stopniowo dosypywać cukier. Gotować na wolnym ogniu 15 min
Dodać sok z cytryn i gotować powoli aż utworzy się lekki syrop ,około 15-20min.
Jeżeli będziemy gotować zbyt długo ,to miód zacznie się szybko scukrzać.
Gorący miód wlać do wyparzonych słoików i zakręcić.
Na zdrowie!
My nie czekamy na dmuchawce tylko szybciutko zbieramy te żółte kwiaty i robimy pyszny o walorach zdrowotnych podobnych do miodu pszczelego -MIODEK z MNISZKA.
Szklanka przegotowanej wody z łyżką miodu z mniszka pita na czczo (podobnie jak miód pszczeli) oczyszcza i wzmacnia organizm. Miodek jest doskonały na kaszel , przeziębienie, do herbaty z cytryną czy jako dodatek do ciast.
A więc do dzieła, jedziemy na pracowitą majówkę, której efekty na pewno miło będziemy wspominać w chłodne, zimowe dni.
Składniki
200-250 kwiatów mniszka lekarskiego
1 kg cukru
2-3 cytryny
1,5l gorącej wody
Sprawdzić czy nie ma czarnych robaczków. Jeżeli są, rozsypać kwiaty na biały papier i pozostawić na kilka minut.
Odciąć płatki,wykorzystujemy same płatki.Można je poodrywać.Zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu 1 godzinę.
Odcedzić przez gazę-mamy sok.
Sok wlać do garnka, najlepiej z grubym dnem i stopniowo dosypywać cukier. Gotować na wolnym ogniu 15 min
Dodać sok z cytryn i gotować powoli aż utworzy się lekki syrop ,około 15-20min.
Jeżeli będziemy gotować zbyt długo ,to miód zacznie się szybko scukrzać.
Gorący miód wlać do wyparzonych słoików i zakręcić.
Na zdrowie!
Jutro idę na zbiory :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze mam pytanko: co znaczy odciąć płatki? Płatki od środka kwiata czy całe żółte "łebki"?
Ja już w tym roku zrobiłam taki miód..Polecam innym.
OdpowiedzUsuń