Brik a'loeuf z ciasta francuskiego. |
1 rolka ciasta francuskiego
1 średnia cebulka posiekana
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 puszka (180-200g tuńczyka w oleju
kilka czarnych oliwek posiekanych
2 jajka
30g masła stopionego
1 średnia cebulka posiekana
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 puszka (180-200g tuńczyka w oleju
kilka czarnych oliwek posiekanych
2 jajka
30g masła stopionego
Przygotować farsz: wymieszać osączonego z oleju tuńczyka, cebulkę ,oliwki i natkę.
Rozwinąć ciast, posmarować roztopionym masłem i złożyć na połowę.
Nałożyć farsz na połowę otrzymanego płata.
W środku nadzienia zrobić wgłębienie i ostrożnie wbić jajka. Sól, pieprz.
Podwinąć boki ciasta, nakryć pustą połową płata i ostrożnie, aby nie rozlać żółtka skleić paczuszkę-pieróg.
Posmarować stopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem.
Ułożyć na natłuszczonej blasze ,piec w temp.200stop.,15min.aż pieróg będzie złocisty.
Ważne: po15min pieczenia żółtko będzie miękkie, i takie powinno być. Jeżeli lubimy bardzo ścięte, pieczemy dłużej.
Uwaga – wykonałem tą potrawę z ciasta francuskiego. Jest świetna w smaku. Oryginalnie jest to potrawa kuchni tunezyjskiej i używa się do niej ciasta brik, cienkiego jak papier o bardzo ciekawej strukturze. Wygląda jak ciasto wypełnione pęcherzykami powietrza. Niestety w Polsce nie udało mi się go kupić. Brik a l'oeuf -jajka na miękko w chrupiącym cieście francuskim.
Rozwinąć ciast, posmarować roztopionym masłem i złożyć na połowę.
Nałożyć farsz na połowę otrzymanego płata.
W środku nadzienia zrobić wgłębienie i ostrożnie wbić jajka. Sól, pieprz.
Podwinąć boki ciasta, nakryć pustą połową płata i ostrożnie, aby nie rozlać żółtka skleić paczuszkę-pieróg.
Posmarować stopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem.
Ułożyć na natłuszczonej blasze ,piec w temp.200stop.,15min.aż pieróg będzie złocisty.
Ważne: po15min pieczenia żółtko będzie miękkie, i takie powinno być. Jeżeli lubimy bardzo ścięte, pieczemy dłużej.
Uwaga – wykonałem tą potrawę z ciasta francuskiego. Jest świetna w smaku. Oryginalnie jest to potrawa kuchni tunezyjskiej i używa się do niej ciasta brik, cienkiego jak papier o bardzo ciekawej strukturze. Wygląda jak ciasto wypełnione pęcherzykami powietrza. Niestety w Polsce nie udało mi się go kupić. Brik a l'oeuf -jajka na miękko w chrupiącym cieście francuskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz