180 gramów schab
½ łyżeczki pasta wasabi
2 łyżki sosu sojowego kikkoman
½ łyżeczki utartego imbiru
Ciasto tempura:
½ szklanki mąka pszenna
½ szklanki mąka kukurydziana
Bardzo zimna woda gazowana
1 szt. pomidor
4 szt. pieczarki
1 mały pęczek szczypiorku
Sałata mix
Schab pokroić w bardzo cienkie plasterki i jeszcze je trochę rozbić. Pastę wasabi, sos sojowy, imbir i sake, wymieszać i posmarować kotlety. Zamiast sake można skropić odrobiną słodkiego acetto balsamico.
Z mąki i wody zrobić ciasto, gęstości śmietany.
Maczać kotlety i smażyć na głębokim tłuszczu.
Na talerzu rozłożyć sałaty i przesmażone pocięte w plasterki pieczarki.
Sałatę skropić odrobiną oliwy i acetto balsamico.
Układać usmażone w tempurze plastry schabu, przekładając je zgrillowanymi plastrami pomidora. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
PS.butaniku to znaczy po japońsku wieprzowina.
Zielono mi...Apetycznie prezentuje się ten japoński butanik.:)
OdpowiedzUsuń