1 jajko
4 łyżki mąki
½ cebuli
1 łyżeczkę śmietany kwaśnej
Sól
Olej do smażenia
Farsz:
25 dkg twaróg
125 ml. śmietana
Sól
5 plasrerków salami
Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak są za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Farsz - twarożek mieszamy ze śmietaną i solimy.
Smażymy placki z jednej strony, przewracamy, nakładamy na połowę placka twarożek i przykrywamy drugą połową. Dosmażamy tak, aby były chrupiące.
Podajemy ze śmietaną i plasterkami salami.
Placki w wersji słodkiej--twarożek słodzimy i podajemy śmietanę i cukier.
Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste
Interesujące zestawienie.:)
OdpowiedzUsuń