Przepis na ciasto naleśnikowe
2jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
Szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, najlepiej w robocie kuchennym i odstawić na 30 minut.
Na lekko usmażone naleśniki nałożyć farsz, zwinąć i obsmażyć .
Na lekko usmażone naleśniki nałożyć farsz, zwinąć i obsmażyć .
Przepis na kapustę :
1 kg. kapusta kiszona
10 dkg. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek)
2 duże cebule
2 jabłka
10 suszonych śliwek bez pestek (opcja)
Kminek, garść majeranku,
1 łyżeczka Vegety,
świeżo zmielony pieprz.
Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia.
Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać garść roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty. Dodać śliwki suszone, kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu.
Dodanie jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak.
Jeżeli naleśniki panierujemy ( mąka, jajko, bułka tarta) i usmażymy na głębokim tłuszczu – będziemy mieli krokiety.
Do naleśników z kapustą proponuje odrobinę czerwonego sosu pesto, do krokietów barszcz.
Uwielbiam naleśniki z kapustą.Właśnie naleśniki,a nie krokiety.Są lżejsze i mniej pracochłonne.Dzięki za informację o dodaniu jabłek do kapusty.Wypróbuję na pewno!Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńczyli krokiety.. wspaniałe nalesniki z farszem :)
OdpowiedzUsuń