Danie proste, szybkie, a ciekawa kompozycja z jajkiem i pietruszką smakuje wybornie.
Pstrągów generalnie nie należy zbyt długo smażyć czy zapiekać, aby nie straciły swoich walorów smakowych.
Pstrąg to ryba delikatna i prawie beztłuszczowa.
Pstrągów generalnie nie należy zbyt długo smażyć czy zapiekać, aby nie straciły swoich walorów smakowych.
Pstrąg to ryba delikatna i prawie beztłuszczowa.
1 pstrąg
1 łyżka pietruszki lub mieszanych ziół
1 łyżka masła
sok z cytryny
sól, pieprz
Umyte, osuszone filety skropić cytryną i pozostawić na chwilę.
Jajko posiekać i zmieszać z pietruszką ,masłem, solą i pieprzem do smaku.
Na filety nałożyć masę jajeczną i zwinąć. Spiąć wykałaczką ,aby się nie rozwijały.
Piec w temp.180stop.10-12 min,zależy to od grubości ryby.
Potrawa może być serwowana jako danie obiadowe i jako elegancka przystawka.
Kieliszek białego wina nie zaszkodzi.
Przyrządziłam roladki.Świetne,soczyste,polane masełkiem,ekstra.Myślę o jakimś sosie.Jaki pasuje?
OdpowiedzUsuńpyszne, rzeczywiście, ja zamieniłam tylko formę- rozcięłam rybkę, otworzyłam, wyfiletowałam, napchałam farszu do wnętrza i zamknęłam. Spięłam spinkami kuchennymi:) a sosik: pomidor, 1ł. musztardy, 1ł. miodu, 3ł. śmietany 18% (ja dałam jogurt naturalny), 1ł. zimnego masła (do zagęszczenia na koniec gotowania), pieprz , lubczyk (bo nie solę) i na górę ryby szczypiorek. Bardzo ciekawe połączenie, mniam :)
Usuń