Składniki.
0,5 kostki rozpuszczonego masła (Kasi)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
6-7 białek
1 łyżeczka proszku
cukier waniliowy
olejek cytrynowy ,cytryna
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek.
Ciasto może być bez bakalii, też jest smaczne.
Białka ubić z cukrem , dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Piec w temp.180-190stop.30min.
Chłodne ciasto polać lukrem cytrynowym.
PS.Przepis na doskonałe chruściki opublikowałem na swoim blogu 31 stycznia 2010 zapraszam.
PS.Przepis na doskonałe chruściki opublikowałem na swoim blogu 31 stycznia 2010 zapraszam.
u mnie ten problem, że białek zawsze brak. z reguły nie wiem co robić z żółtkami i w wyniku tego lądują one ...na mojej głowie w formie maseczki;)
OdpowiedzUsuńchyba dziecinnieję, bo co tu wchodzę to się z kotkiem bawię;D
pozdrawiam
Dzięki za sposób na wykorzystanie białek.Ciasto proste i ekspresowe.Piecze się razem z faworkami i imprezka wypasiona.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, wyszło wyśmienicie ale dodałam jeszcze przyprawy piernikowej :) pozdrawiam A
OdpowiedzUsuń