.

poniedziałek, 31 stycznia 2011

Bakaliowy piegusek z białek.




Karnawał to czas na faworki. Jak wykorzystać białka?   Pieczemy ciasto.

Składniki.

0,5  kostki rozpuszczonego masła (Kasi)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
6-7 białek
1 łyżeczka proszku
cukier waniliowy 
olejek cytrynowy ,cytryna
0,5  szklanki rodzynek
0,5  szklanki pokrojonych suszonych śliwek.
Ciasto może być bez bakalii, też jest smaczne.

Białka ubić z cukrem , dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.

Piec w temp.180-190stop.30min.

Chłodne ciasto polać lukrem cytrynowym.






PS.Przepis na doskonałe chruściki opublikowałem na swoim blogu 31 stycznia 2010 zapraszam.


3 komentarze:

  1. u mnie ten problem, że białek zawsze brak. z reguły nie wiem co robić z żółtkami i w wyniku tego lądują one ...na mojej głowie w formie maseczki;)

    chyba dziecinnieję, bo co tu wchodzę to się z kotkiem bawię;D

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za sposób na wykorzystanie białek.Ciasto proste i ekspresowe.Piecze się razem z faworkami i imprezka wypasiona.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis, wyszło wyśmienicie ale dodałam jeszcze przyprawy piernikowej :) pozdrawiam A

    OdpowiedzUsuń