Mikołajkowe buciki.
Upiecz sam(a) buciki na prezenty od Świętego Mikołaja.
Ciasto półkruche.
30 dag mąki
10dag cukru pudru
10 dag tłuszczu
1 jajo i 1 żółtko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
cukier waniliowy.
Mąkę przesiać, dodać posiekany tłuszcz, roztrzepane jajka oraz resztę składników.
Ciasto zagnieść i cienko rozwałkować, około 0,5 cm.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawać buciki.
Fason i wielkość wg zapotrzebowania.
Buciki posmarować białkiem(pędzelkiem).Po upieczenie będą ładnie błyszczały.
Piec na natłuszczonej blasze w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.C
na złoty kolor. Z blaszki zdejmować gorące.
Z tego ciasta możemy piec ciasteczka na choinkę, ale pamiętajmy o zrobieniu dziurki na zawieszkę.
W tak wspaniałych butach Mikołaj na pewno trafi do wszystkich.Chyba ,że je przedtem zje....
OdpowiedzUsuń