Każdy ma swój przepis na placek z gulaszem. Jeżeli chodzi o te znane w restauracjach - placek po węgiersku, czy też po cygańsku, to raczej są to nazwy umowne. Na Węgrzech prawdziwy gulasz, to zupa z wołowiną , ziemniakami, papryką, marchewką i kluseczkami nazywającymi się csipetke. W Polsce znana jest jako bogracz. Gulasz cygański to wołowina, wieprzowina, baranina, czasami plastry kiełbasy, fasola itp. Jeden i drugi mocno doprawiony papryką, pieprzem, ziołami. Najlepiej np. taka węgierska zupa gulaszowa smakuje z kociołka znad ogniska. Jeszcze jedno na Węgrzech mięso smaży się na topionej słoninie , czyli smalcu, a nie na oleju jak u nas. Do dzisiaj pamiętam z rodzinnego domu wspaniały smak kotletów schabowych z kością smażonych przez moją mamę na smalcu.
Podam swój przepis na placek ziemniaczany i gulasz.
Placek ziemniaczany:
1 kg ziemniaki pokrojone na małe kawałki, 1 mała cebula, 2 jajka, 3-4 łyżki mąki, ¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i pociąć na jednolitą masę. Łyżką nakładać na patelnię i rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron.
Gulasz z łopatki wieprzowej:
Mięso pokroić w równą kostkę. Doprawić- ostrą chili, świeżo zmielonym pieprzem, dodać sos sojowy jasny, trochę sosu słodko pikantnego tao-tao i rozgniecione owoce jałowca. Odstawić na 12 godzin.
2 cebule pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać 3 ząbki posiekanego czosnku ,na koniec 1 łyżeczka ostrej papryki do cebuli, wymieszać, przełożyć do garnka w którym będzie dusił się gulasz. Dodać garść suszonych grzybów. Mięso smażyć partiami na brązowy kolor, dodać do cebuli, podlać bulionem i dusić do miękkości. Bulionu nie powinno być za dużo, gulasz do placka ziemniaczanego powinien być gęsty. Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę koncentratu, szczyptę cukru, dosmaczać.
2 cebule pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać 3 ząbki posiekanego czosnku ,na koniec 1 łyżeczka ostrej papryki do cebuli, wymieszać, przełożyć do garnka w którym będzie dusił się gulasz. Dodać garść suszonych grzybów. Mięso smażyć partiami na brązowy kolor, dodać do cebuli, podlać bulionem i dusić do miękkości. Bulionu nie powinno być za dużo, gulasz do placka ziemniaczanego powinien być gęsty. Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę koncentratu, szczyptę cukru, dosmaczać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz